Frosta av frysen
- Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön.
- Frosta gärna av frysen en kall vinterdag då du kan förvara matvarorna utomhus under tiden. Är det varmt ute kan du istället stoppa maten i sopsäckar och vira ett tjockt täcke runt som håller kvar kylan.
- När du plockat ut matvarorna börjar du med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar för att samla upp smältvattnet som droppar ner.
- Lägg tidningar och en handduk på golvet framför, och ställ en långpanna kan i kant med frysen ovanpå handduken för att samla upp vattnet.
Det finns också särskilda avfrostningspåsar att köpa som du kan lägga in i frysen. Den samlar upp till fem liter vatten. - Om det är mycket is i frysen kan du ställa i in en kastrull med varmt vatten på en av hyllorna för att skynda på issmältningen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade.
- När isen har smält är det dags att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådorna och de löstagbara hyllorna.
- Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.
|
|